Plac Św. Katarzyny 8, 87-100 Toruń

tel. stacjonarny 56-657-74-90 | 56-657-74-51
tel. kom. 500 675 764

Dyrektor Centrum Kształcenia Ustawicznego w Toruniu informuje o uzyskaniu dofinansowania na realizację projektu:

"Staż zawodowy za granicą gwarancją sukcesu na rynku pracy" nr 2020-1-PL01-KA102-079814

Projekt finansowany jest  ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

Termin realizacji projektu: 1 października 2020 r. – 30 września 2021r.

Rekrutacja:

Centrum Kształcenia Ustawicznego w Toruniu realizuje projekt finansowany ze środków ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) na zasadach Erasmus+ pt. ”Staż zawodowy za granicą gwarancją sukcesu na rynku pracy". W ramach projektu 6 słuchaczy/-ek Kwalifikacyjnych Kursów Zawodowych kształcących się w zawodach:  technik żywienia i usług gastronomicznych ( 3 osoby) i cukiernik  ( 3 osoby)  weźmie udział w 3-tygodniowym stażu we Włoszech  (Sycylia/ Katania) w terminie od 5 do 24 lipca 2021 r.

Staż jest w całości finansowany ze środków UE. Nabór uczestników projektu rozpocznie się w październiku 2020. Terminy i zasady rekrutacji określa Regulamin projektu.

Dokumenty do pobrania:


Efekty projektu:

Blog projektu: http://sycylia2021.blogspot.com/

Link do artykułu na platformie EPALE: https://epale.ec.europa.eu/en/resource-centre/content/alls-well

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27

Materiały przygotowane przez stażystki - przepisy kulinarne z Sycylii i filmiki z procedurami przygotowania potraw:

Casatelle

Sposób przygotowania Casatelle

Składniki:

Ciasto

  • 1 3/4 szkl + 2 łyżki mąki pszennej do podsypania przy wałkowaniu,
  • 3 łyżki cukru kryształu,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżki brandy/ Marsali/ wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka wody do sklejania.

Nadzienie

  • 1 szkl sera ricotty,
  • 1/4 szkl cukru pudru (przesianego),
  • 1/4 szkl kawałków czekolady (np. posiekanej).

Wykonanie:

Przed wykonaniem ciastek najlepiej włożyć ricottę na czystą gazę lub sitko nad miską i odsączyć z nadmiaru wody przez całą noc w lodówce.

Nadzienie

Gdy ricotta już jest odsączona, umieścić ją w średniej wielkości misce i zmiksować z cukrem pudrem następnie dodać i wymieszać z czekoladą. Przykryć folią i schować do lodówki, dopóki nie będzie potrzebne.

Ciasto

W dużej misce zmieszać razem mąkę, cukier, skórkę z cytryny. Zrobić dołek, wlać alkohol/wodę, oliwę, sok z cytryny i połączyć wszystkie składniki za pomocą widelca, stopniowo dodając wodę. Mieszać dopóki masa nie będzie zwarta. Zwinąć w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.

Wyjąć ciasto z lodówki, cienko rozwałkować. Wykrawać okrągłą foremką. Łyżeczkę nadzienia położyć na jednej połowie, brzeg posmarować lekko wodą i skleić, by powstał półksiężyc. Formować "pierogi". Można użyć widelca, by brzegi się nie rozkleiły. Gotowe ciastka można smażyć na głębokim tłuszczu do złotego odcienia, lub upiec w 180 st C przez 20-25 minut.


Makaron z bakłażanem i pomidorami

Sposób przygotowania makaronu z bakłażanem i pomidorami

  • 1

Składniki na 2 porcje: 

  • 200g makaronu penne,
  • 1 mały bakłażan,
  • 4 pomidorki koktajlowe żółte,
  • 4 pomidorki koktajlowe czerwone,
  • puszka pomidorów bez skórki 250ml,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin,
  • suszona pietruszka do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Bakłażana umyć i pokroić w kostkę wielkości 2cm. Przełożyć do miseczki, posolić i zostawić na 15minut. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie od 10 do 15 minut, tak aby był ugotowany al dente. Po 15 minutach smażymy bakłażana na oliwie z oliwek do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Wklewamy pomidory z puszki i gotujemy przez 2 minuty. Posypujemy suszoną pietruszką. Wyłączamy. Odlewamy makaron. Wykładamy na talerz kolejno makaron, następnie sos i na koniec posypujemy odrobiną suszonej pietruszki. Smacznego.


Ciasteczka migdałowe

Sposób przygotowania ciasteczek migdałowych

Składniki:

  • 250g blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych,
  • 250g cukru,
  • 2 białka jaj,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • cukier puder.

Przygotowanie: 

Migdały/płatki migdałowe umieścić w malakserze, dodać cukier i zmielić. Dodać białka jaj, skórkę z cytryny i aromat. Blendować do momentu otrzymania miękkiej, ale zwartej masy. Ciasto przełożyć do miski, a następnie podzielić na kawałki o masie około 30g. Z każdej części ciasta uformować w dłoniach kulkę i obtoczyć ją w cukrze pudrze, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą palców: kciuka, wskazującego i środkowego nadać ciasteczkom kształt, taki jak na zdjęciu. Tak przygotowane ciasteczka włożyć do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie należy włożyć je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 12-15 minut, aż zrobią się lekko złote.


Zeppole

Sposób przygotowania Zeppole

Składniki:

  • 3 jajka rozmiar m,
  • 2 łyżki stołowe cukru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 250 gramów ricotty,
  • 150 gramów maki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • olej roślinny do smażenie.

Przygotowanie:

W jeden misce mieszamy jajka z cukrem oraz esencją waniliową. Dodajemy ricottę i mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce łączymy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Zmieszanie suche składniki dodajemy do zmieszanych mokrych składników i mieszamy aż wszystko dobrze się połączy. Olej roślinny wlewamy do głębokiego garnka i czekamy aż się rozgrzeje. Kładziemy na gorący olej porcję ciasta wielkości łyżki stołowej, można też użyć gałkownicy do lodów aby wyszły nam ciastka równej wielkości. Nie kładziemy naraz więcej niż 6 porcji aby zeppole się dobrze usmażyły. Smażymy je na złoty kolor z obu stron przewracają na drugą stronę w połowie smażenia. Usmażone, pulchne zeppole wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem i odsączmy z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy gorące posypane cukrem pudrem lub polane sosem czekoladowym.


Granita kawowa

Sposób przygotowania granity kawowej

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Składniki:

  • 70 g cukru,
  • 500 ml kawy,
  • 200 ml śmietanki (30% tłuszczu),
  • 30 g cukru pudru.

Sposób wykonania:

  • do niskiego naczynia wsyp cukier,
  • dodaj gorącą kawę, mieszaj do rozpuszczenia cukru,
  • po całkowitym wystudzeniu schowaj naczynie do zamrażalnika,
  • po ok. 30 minutach (w zależności od ilości użytych składników) wyjmij pojemnik i przemieszaj zamarzający płyn widelcem,
  • powtarzaj tę czynność co ok. 20 – 30 minut do całkowitego zamarznięcia granity (2-3 godziny),
  • w wysokim pojemniku ubij śmietankę z cukrem pudrem,
  • gotową granitę przełóż do szklanki, na wierzchu umieść kleks bitej śmietany.

Pidoni z szynką i serem mozzarella

Ciasto:

  • 1 kg mąki typ „00”,
  • 10 g cukru,
  • 25g soli,
  • 550 ml wody,
  • 50 g smalcu,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • 10 g drożdży.

Farsz:

  • szynka gotowana,
  • ser mozzarella,
  • olej do smażenia.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mieszamy wszystkie składniki, dokładnie wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na równe porcje (około 90 g), wałkujemy i formujemy pierogi. Smażymy około 6 minut na głębokim tłuszczu.

Prezentacja nr 1

  • Slajd01
  • Slajd02
  • Slajd03
  • Slajd04
  • Slajd05
  • Slajd06
  • Slajd07
  • Slajd08
  • Slajd09
  • Slajd10

Prezentacja nr 2

  • Slajd_Strona_01
  • Slajd_Strona_02
  • Slajd_Strona_03
  • Slajd_Strona_04
  • Slajd_Strona_05
  • Slajd_Strona_06
  • Slajd_Strona_07
  • Slajd_Strona_08
  • Slajd_Strona_09
  • Slajd_Strona_10
  • Slajd_Strona_11
  • Slajd_Strona_12
  • Slajd_Strona_13
  • Slajd_Strona_14
  • Slajd_Strona_15

Dla kandydatów do szkoły

Osoby które chcą zapisać się na semestr wyższy proszone są o kontakt z sekretariatem.

Projekty unijne EFS

Centrum Kształcenia Ustawicznego w Toruniu z powodzeniem realizuje liczne projekty współfinansowane przez Unię Europejską związane z promowaniem kształcenia ustawicznego, zawodowego, praktyk zawodowych.

Czytaj więcej...


Współpraca