Dyrektor Centrum Kształcenia Ustawicznego w Toruniu informuje o uzyskaniu dofinansowania na realizację projektu:
"Staż zawodowy za granicą gwarancją sukcesu na rynku pracy" nr 2020-1-PL01-KA102-079814
Projekt finansowany jest ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe
Termin realizacji projektu: 1 października 2020 r. – 30 września 2021r.
Rekrutacja:
Centrum Kształcenia Ustawicznego w Toruniu realizuje projekt finansowany ze środków ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) na zasadach Erasmus+ pt. ”Staż zawodowy za granicą gwarancją sukcesu na rynku pracy". W ramach projektu 6 słuchaczy/-ek Kwalifikacyjnych Kursów Zawodowych kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych ( 3 osoby) i cukiernik ( 3 osoby) weźmie udział w 3-tygodniowym stażu we Włoszech (Sycylia/ Katania) w terminie od 5 do 24 lipca 2021 r.
Staż jest w całości finansowany ze środków UE. Nabór uczestników projektu rozpocznie się w październiku 2020. Terminy i zasady rekrutacji określa Regulamin projektu.
Dokumenty do pobrania:
- formularz zgłoszeniowy,
- ankietę,
- regulamin projektu,
- aneks do regulaminu,
- zgoda na przetwarzanie danych osobowych i wykorzystanie wizerunku.
- osoby przyjęte do uczestnictwa w projekcie - lista główna - stan po rekrutacji uzupełniającej w dn. 27.11.2020r.,
- osoby przyjęte do uczestnictwa w projekcie - lista rezerwowa - stan po rekrutacji uzupełniającej w dn. 27.11.2020r.,
- osoby nieprzyjęte do uczestnictwa w projekcie.
Efekty projektu:
Blog projektu: http://sycylia2021.blogspot.com/
Link do artykułu na platformie EPALE: https://epale.ec.europa.eu/en/resource-centre/content/alls-well
{gallery}cku-artykul-content/staz-za-granica/prezentacja1{/gallery}
{gallery}cku-artykul-content/staz-za-granica/prezentacja2{/gallery}
{gallery}cku-artykul-content/staz-za-granica/prezentacja3{/gallery}
{gallery}cku-artykul-content/staz-za-granica/prezentacja4{/gallery}
Materiały przygotowane przez stażystki - przepisy kulinarne z Sycylii i filmiki z procedurami przygotowania potraw:
Casatelle
Składniki:
Ciasto
- 1 3/4 szkl + 2 łyżki mąki pszennej do podsypania przy wałkowaniu,
- 3 łyżki cukru kryształu,
- skórka z 1/2 cytryny,
- 1 łyżki brandy/ Marsali/ wody,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 szklanki + 1 łyżka wody do sklejania.
Nadzienie
- 1 szkl sera ricotty,
- 1/4 szkl cukru pudru (przesianego),
- 1/4 szkl kawałków czekolady (np. posiekanej).
Wykonanie:
Przed wykonaniem ciastek najlepiej włożyć ricottę na czystą gazę lub sitko nad miską i odsączyć z nadmiaru wody przez całą noc w lodówce.
Nadzienie
Gdy ricotta już jest odsączona, umieścić ją w średniej wielkości misce i zmiksować z cukrem pudrem następnie dodać i wymieszać z czekoladą. Przykryć folią i schować do lodówki, dopóki nie będzie potrzebne.
Ciasto
W dużej misce zmieszać razem mąkę, cukier, skórkę z cytryny. Zrobić dołek, wlać alkohol/wodę, oliwę, sok z cytryny i połączyć wszystkie składniki za pomocą widelca, stopniowo dodając wodę. Mieszać dopóki masa nie będzie zwarta. Zwinąć w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Wyjąć ciasto z lodówki, cienko rozwałkować. Wykrawać okrągłą foremką. Łyżeczkę nadzienia położyć na jednej połowie, brzeg posmarować lekko wodą i skleić, by powstał półksiężyc. Formować "pierogi". Można użyć widelca, by brzegi się nie rozkleiły. Gotowe ciastka można smażyć na głębokim tłuszczu do złotego odcienia, lub upiec w 180 st C przez 20-25 minut.
Makaron z bakłażanem i pomidorami
{gallery}cku-artykul-content/staz-za-granica/przepisy/2{/gallery}
Składniki na 2 porcje:
- 200g makaronu penne,
- 1 mały bakłażan,
- 4 pomidorki koktajlowe żółte,
- 4 pomidorki koktajlowe czerwone,
- puszka pomidorów bez skórki 250ml,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin,
- suszona pietruszka do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Bakłażana umyć i pokroić w kostkę wielkości 2cm. Przełożyć do miseczki, posolić i zostawić na 15minut. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie od 10 do 15 minut, tak aby był ugotowany al dente. Po 15 minutach smażymy bakłażana na oliwie z oliwek do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Wklewamy pomidory z puszki i gotujemy przez 2 minuty. Posypujemy suszoną pietruszką. Wyłączamy. Odlewamy makaron. Wykładamy na talerz kolejno makaron, następnie sos i na koniec posypujemy odrobiną suszonej pietruszki. Smacznego.
Ciasteczka migdałowe
Składniki:
- 250g blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych,
- 250g cukru,
- 2 białka jaj,
- skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Migdały/płatki migdałowe umieścić w malakserze, dodać cukier i zmielić. Dodać białka jaj, skórkę z cytryny i aromat. Blendować do momentu otrzymania miękkiej, ale zwartej masy. Ciasto przełożyć do miski, a następnie podzielić na kawałki o masie około 30g. Z każdej części ciasta uformować w dłoniach kulkę i obtoczyć ją w cukrze pudrze, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą palców: kciuka, wskazującego i środkowego nadać ciasteczkom kształt, taki jak na zdjęciu. Tak przygotowane ciasteczka włożyć do lodówki na minimum 5 godzin. Po tym czasie należy włożyć je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 12-15 minut, aż zrobią się lekko złote.
Zeppole
Składniki:
- 3 jajka rozmiar m,
- 2 łyżki stołowe cukru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 250 gramów ricotty,
- 150 gramów maki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- olej roślinny do smażenie.
Przygotowanie:
W jeden misce mieszamy jajka z cukrem oraz esencją waniliową. Dodajemy ricottę i mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce łączymy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Zmieszanie suche składniki dodajemy do zmieszanych mokrych składników i mieszamy aż wszystko dobrze się połączy. Olej roślinny wlewamy do głębokiego garnka i czekamy aż się rozgrzeje. Kładziemy na gorący olej porcję ciasta wielkości łyżki stołowej, można też użyć gałkownicy do lodów aby wyszły nam ciastka równej wielkości. Nie kładziemy naraz więcej niż 6 porcji aby zeppole się dobrze usmażyły. Smażymy je na złoty kolor z obu stron przewracają na drugą stronę w połowie smażenia. Usmażone, pulchne zeppole wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem i odsączmy z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy gorące posypane cukrem pudrem lub polane sosem czekoladowym.
Granita kawowa
{gallery}cku-artykul-content/staz-za-granica/przepisy/5{/gallery}
Składniki:
- 70 g cukru,
- 500 ml kawy,
- 200 ml śmietanki (30% tłuszczu),
- 30 g cukru pudru.
Sposób wykonania:
- do niskiego naczynia wsyp cukier,
- dodaj gorącą kawę, mieszaj do rozpuszczenia cukru,
- po całkowitym wystudzeniu schowaj naczynie do zamrażalnika,
- po ok. 30 minutach (w zależności od ilości użytych składników) wyjmij pojemnik i przemieszaj zamarzający płyn widelcem,
- powtarzaj tę czynność co ok. 20 – 30 minut do całkowitego zamarznięcia granity (2-3 godziny),
- w wysokim pojemniku ubij śmietankę z cukrem pudrem,
- gotową granitę przełóż do szklanki, na wierzchu umieść kleks bitej śmietany.
Pidoni z szynką i serem mozzarella
Ciasto:
- 1 kg mąki typ „00”,
- 10 g cukru,
- 25g soli,
- 550 ml wody,
- 50 g smalcu,
- 10 g oliwy z oliwek,
- 10 g drożdży.
Farsz:
- szynka gotowana,
- ser mozzarella,
- olej do smażenia.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mieszamy wszystkie składniki, dokładnie wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na równe porcje (około 90 g), wałkujemy i formujemy pierogi. Smażymy około 6 minut na głębokim tłuszczu.
Prezentacja nr 1
{gallery}cku-artykul-content/staz-za-granica/prezentacja-powerpoint{/gallery}
Prezentacja nr 2
{gallery}cku-artykul-content/staz-za-granica/prezentacja-powerpoint2{/gallery}