Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie

Oznaczenie i nazwa kwalifikacji Czas trwania
HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie 2,5 semestru
HGT.06 Realizacja usług w recepcji 2,5 semestru

O kwalifikacjach HGT.03 i HGT.06

Hotelarz zajmuje się organizacją i świadczeniem usług noclegowych i gastronomicznych oraz innych usług związanych z pobytem gościa w hotelu. Po uzyskaniu dyplomu, technik hotelarstwa może podjąć pracę, np. w hotelach, sanatoriach, pensjonatach, zajazdach oraz w bazie ruchomej: promowej, żegludze morskiej, transporcie lotniczym czy kolejowym.

Przykładowe przedmioty dla kwalifikacji HGT.03

  1. Podstawy hotelarstwa.
  2. Organizacja pracy służby pięter.
  3. Usługi żywieniowe w hotelarstwie.
  4. Usługi dodatkowe w obiekcie hotelarskim.
  5. Pracownia służby pięter.
  6. Pracownia obsługi konsumenta.
  7. Język obcy w hotelarstwie.

Przykładowe przedmioty dla kwalifikacji HGT.06

  1. Rezerwacja usług hotelarskich.
  2. Obsługa gości w recepcji.
  3. Marketing w hotelarstwie.
  4. Kultura zawodu.
  5. Pracownia obsługi gościa w recepcji.
  6. Pracownia informatyczna w hotelarstwie.
  7. Język obcy w hotelarstwie.

Przykładowe umiejętności

  1. Przygotowanie jednostek mieszkalnych dla gości hotelowych.
  2. Obsługa seminariów/konferencji w obiekcie hotelarskim.
  3. Przygotowanie śniadań hotelowych i room – service'u.
  4. Rezerwacja usług hotelarskich z wykorzystaniem systemów rezerwacyjnych.
  5. Opracowanie dokumentacji związanej z rezerwacją usług hotelarskich.
  6. Obsługa gości w recepcji.
  7. Rozliczanie płatności za usługi hotelarskie.

Warto wiedzieć

Technik hotelarstwa może pracować na stanowisku: recepcjonisty, concierg-a,  specjalisty ds. organizacji usług gastronomicznych, specjalisty ds. obsługi gości, specjalisty ds. obsługi apartamentów, pracownika działu służby pięter, koordynatora obsługi pięter, organizatora usług konferencyjnych.