Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie
Oznaczenie i nazwa kwalifikacji | Czas trwania |
---|---|
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych | 2,5 semestru |
O kwalifikacji SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
Kurs cukierniczy pozwoli zdobyć podstawy do rozwoju, uzupełnienia wiedzy i doskonalenia już posiadanych umiejętności w zakresie przygotowania deserów, wyrobów cukierniczych i wszelkiego typu wypieków. Program kursu jest dla wszystkich fanów czekolady, babeczek, ciast i wszelakich słodkości. Kurs skierowany jest dla osób zainteresowanych rozwojem umiejętności oraz dla osób chcących od podstaw zgłębić sztukę cukiernictwa. Nie musisz być profesjonalistą, ale powinieneś być fanem łakoci. :)
Przykładowe przedmioty
- Technika w produkcji cukierniczej
- Technologie produkcji cukierniczej
- Pracownia cukiernicza
- Produkcja cukiernicza
- Działalność gospodarcza
- Język obcy zawodowy
Przykładowe umiejętności
Po ukończeniu kursu cukierniczego uczestnik będzie m.in.:
- znał przyrządy potrzebne do przygotowywania i dekorowania wyrobów cukierniczych
- potrafił sporządzać różnego rodzaju ciasta i wyroby cukiernicze
- potrafił sporządzać masy, kremy i inne półprodukty cukiernicze
- znał podstawy dekorowania gotowych produktów cukierniczych
Warto wiedzieć
Szkolenie cukiernicze daje możliwość praktycznego poznania tematu w zakresie wiedzy cukierniczej. Zajęcia praktyczne realizowane są w dobrze wyposażonej pracowni szkolnej. Wykładowcy podczas trwania kursu chętnie dzielą się swoim bogatym doświadczeniem i udzielają praktycznych porad.
Prace słuchaczy
{gallery}cku-galerie/cukiernik/prace-sluchaczy{/gallery}
Imprezy branżowe
Uczestnicy kursu corocznie maja możliwość zapoznania się z nowościami branżowymi na Tragach Cukierniczo-Lodziarskich Expo Sweet w Warszawie. Targi te są imprezą przeznaczoną dla profesjonalistów z branży cukierniczej, piekarskiej, lodziarskiej i HORECA (hotelarsko-gastronomiczna), jak i amatorów chcących zgłębić temat. W trakcie zwiedzania targów uczestnicy maja możliwość poznania i porozmawiania w wieloma znanymi osobami.
{gallery}cku-galerie/cukiernik/exposweet2017{/gallery}
Szkolenia zewnętrzne
{gallery}cku-galerie/cukiernik/szkolenie-karmelowa-kraina{/gallery}
{gallery}cku-galerie/cukiernik/szkolenie-braun{/gallery}
Pokazy i poczęstunki szkolne w Centrum Kształcenia Ustawicznego
{gallery}cku-galerie/cukiernik/pokazy-poczestunki{/gallery}
Inne informacje
Po ukończeniu kursu cukierniczego możesz pracować jako cukiernik lub asystent cukiernika. Kurs daje podstawy do dalszego rozwoju jak również może pomóc w określeniu drogi życiowej (np. przez założenie własnej działalności).
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych.
Absolwent w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Z Panią Angeliką, która zaraziła mnie pasją jeszcze większą niż miałam do cukiernictwa i dzięki niej pasja i hobby zamieniło się w mój ukochany zawód.