Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie

Oznaczenie i nazwa kwalifikacji Czas trwania
SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych 2,5 semestru

O kwalifikacji SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych

Kurs cukierniczy pozwoli zdobyć podstawy do rozwoju, uzupełnienia wiedzy i doskonalenia już posiadanych umiejętności w zakresie przygotowania deserów, wyrobów cukierniczych i wszelkiego typu wypieków. Program kursu jest dla wszystkich fanów czekolady, babeczek, ciast i wszelakich słodkości. Kurs skierowany jest dla osób zainteresowanych rozwojem umiejętności oraz dla osób chcących od podstaw zgłębić sztukę cukiernictwa. Nie musisz być profesjonalistą, ale powinieneś być fanem łakoci. :)

Przykładowe przedmioty

  1. Technika w produkcji cukierniczej
  2. Technologie produkcji cukierniczej
  3. Pracownia cukiernicza
  4. Produkcja cukiernicza
  5. Działalność gospodarcza
  6. Język obcy zawodowy

Przykładowe umiejętności

Po ukończeniu kursu cukierniczego uczestnik będzie m.in.:

  • znał przyrządy potrzebne do przygotowywania i dekorowania wyrobów cukierniczych
  • potrafił sporządzać różnego rodzaju ciasta i wyroby cukiernicze
  • potrafił sporządzać masy, kremy i inne półprodukty cukiernicze
  • znał podstawy dekorowania gotowych produktów cukierniczych

Warto wiedzieć

Szkolenie cukiernicze daje możliwość praktycznego poznania tematu w zakresie wiedzy cukierniczej. Zajęcia praktyczne realizowane są w dobrze wyposażonej pracowni szkolnej. Wykładowcy podczas trwania kursu chętnie dzielą się swoim bogatym doświadczeniem i udzielają praktycznych porad.

Słuchaczki CKU wypiekają sycylijskie cannoli

Prace słuchaczy

{gallery}cku-galerie/cukiernik/prace-sluchaczy{/gallery}

Imprezy branżowe

Uczestnicy kursu corocznie maja możliwość zapoznania się z nowościami branżowymi na Tragach Cukierniczo-Lodziarskich Expo Sweet w Warszawie. Targi te są imprezą przeznaczoną dla profesjonalistów z branży cukierniczej, piekarskiej, lodziarskiej i HORECA (hotelarsko-gastronomiczna), jak i amatorów chcących zgłębić temat. W trakcie zwiedzania targów uczestnicy maja możliwość poznania i porozmawiania w wieloma znanymi osobami.

{gallery}cku-galerie/cukiernik/exposweet2017{/gallery}

Targi Expo Sweet 2017, p.Kamila Stachowiak (słuchaczka Centrum Kształcenia Ustawicznego w Toruniu) z Karolem Okrasą 

Szkolenia zewnętrzne

{gallery}cku-galerie/cukiernik/szkolenie-karmelowa-kraina{/gallery}

Karmelowa kraina - szkolenie nt. pracy z karmelem, wykonanie cukierków i lizaków

{gallery}cku-galerie/cukiernik/szkolenie-braun{/gallery}

Pokaz cukierniczy przeprowadzony przez pracownika firmy Braun

Pokazy i poczęstunki szkolne w Centrum Kształcenia Ustawicznego

{gallery}cku-galerie/cukiernik/pokazy-poczestunki{/gallery}

Kolejno: Jesień w cukiernictwie, Wystawa Bożonarodzeniowa, Pokaz tortów w stylu angielskim, Słodki poczęstunek z okazji Dnia Kobiet i Mężczyzn, Święto ul. Szewskiej, Pamiątkowe serca z piernika

Inne informacje

Po ukończeniu kursu cukierniczego możesz pracować jako cukiernik lub asystent cukiernika. Kurs daje podstawy do dalszego rozwoju jak również może pomóc w określeniu drogi życiowej (np. przez założenie własnej działalności).

Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych.

Absolwent w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.

Pani Kamila Stachowiak - słuchaczka Centrum Kształcenia Ustawicznego z Panią Angeliką Kruszką - wykładowczynią na kierunku Cukiernik

Pani Kamila Stachowiak - słuchaczka Centrum Kształcenia Ustawicznego z Panią Angeliką Kruszką - wykładowczynią na kierunku Cukiernik

Z Panią Angeliką, która zaraziła mnie pasją jeszcze większą niż miałam do cukiernictwa i dzięki niej pasja i hobby zamieniło się w mój ukochany zawód.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.